Mazurek z kremem orzechowym na owsiano-kokosowym spodzie

Prosto, zdrowo i pysznie – tym kierowałam się obmyślając zmodyfikowaną wersję świątecznego mazurka. A że nie przepadam za mocno słodkimi ciastami jest to alternatywna zdecydowanie mniej słodka od tradycyjnej. Cukier dodatkowo zastąpiłam miodem, a mąkę pszenną – owsianą. Największym hitem okazał się jednak krem orzechowy, który z pewnością wykorzystam do innych przepisów.
Składniki
Spód owsiano-kokosowy:
- 300 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków)
- 50 g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Krem orzechowy:
- 200 g masła orzechowego
- 300 g twarogu z wiaderka
- 1 łyżka miodu
Dekoracja:
- gorzka czekolada
- masło orzechowe
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj mąkę z wiórkami.
- Zmiksuj mokre składniki i przelej do suchych, wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do foremki i piecz ok. 20 min. w 180 st.
- Masło orzechowe wymieszaj z twarogiem i miodem, wyłóż na ostudzony spód.
- Oddzielnie rozpuść czekoladę i masło orzechowe, polej dekoracyjnie wierzch mazurka.
© 2021 https://martakowiecka.pl/
Smacznego! 🙂