Naleśniki gryczane

Dobra alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Gryka jest ceniona ze względu na wysoką wartość odżywczą i wiele właściwości prozdrowotnych.
Gryka posiada sporą ilość białka oraz bardzo korzystny skład aminokwasowy – zawiera stosunkowo dużo lizyny, która dla wielu zbóż jest aminokwasem ograniczającym. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, cynku, żelaza, potasu, fosforu, miedzi oraz rutyny – związku o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Rutyna zapobiega obrzękom i powstaniu żylaków, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a ponadto spowalnia starzenie się skóry i łuszczenie naskórka oraz przyspiesza gojenie się ran. Co więcej, wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne i przeciwbólowe. Szacuje się, że spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarczy organizmowi ilość flawonoidów zbliżoną z ich zawartością w jednej tabletce Rutinoscorbinu.
Oprócz rutyny gryka zawiera inne związki o działaniu przeciwutleniającym – kwercetyna, kemferol, tokoferole oraz kwasy fenolowe. Grykę stosuję się też w profilaktyce chorób nowotworowych, a także w leczeniu chorób układu krążenia. Posiada ona właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zawiera znaczną ilość błonnika pokarmowego i może być stosowana przez chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Jedną z możliwości wzbogacenia swojego jadłospisu w produkty gryczane mogą być naleśniki wykonane z mąki gryczanej. Ja najbardziej lubię połączenie z serkiem, łososiem, ogórkiem i koperkiem, ale świetnie smakują też w wersji na słodko. Polecam spróbować 😊
Źródła:
- Chłopicka J., Gryka jako żywność funkcjonalna, Bromat. Chem. Toksykol., 2008, 41(3): 249–252.
- Dziedzic K., Górecka D., Kobus-Cisowska J., Jeszka M., Możliwości wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej, Nauka, Przyroda, Technologie, 2010, 4, 2, s. 1-7.
- Samaszko-Fiertek, J., Roguszczak, P., Dmochowska, B., Ślusarz, R., Madaj, J., Rutyna – budowa, właściwości, Wiadomości Chemiczne, 2016, 70 (7–8), 435–453.
Składniki
- mąka gryczana – 140 g
- mleko – 300 g
- jajka – 2 szt.
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- sól – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki zmiksuj lub wymieszaj na gładkie ciasto.
- Odstaw na ok. 30 min.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni, bez dodatkowego tłuszczu.
Smacznego 🙂
